Stapsgewijs je eigen zilveren sieraad maken

 

Tijdens een workshop zilverklei bij Atelier Sophie Jong wordt stapsgewijs toegewerkt naar het eindresultaat; een prachtig zelfgemaakt sieraad. Je kunt een ring maken of een hanger die je aan een ketting kunt hangen. De klei wordt eerst gevormd to het gewenste ontwerp waarna het wordt gedroogd en afgewerkt.

 

Het vormgeven gebeurt met de nog zachte klei. Je kunt dit materiaal heel makkelijk kneden en modelleren. Je kunt een ring maken, een hanger, een kraal of misschien heb je wel een heel ander idee. Doordat zilverklei zich zo eenvoudig laat vormen wordt het voor iedereen mogelijk een mooi sieraad te maken.. 

 

Als je het sieraad hebt vormgegeven dan is het tijd om het object te gaan drogen. Daardoor wordt het materiaal harder zodat je het kunt schuren om alle oneffenheden weg te werken. Wel voorzichtig blijven nu, je kunt het in deze staat makkelijk breken. Maar deze stap is essentieel om tot een mooi resultaat te komen.

 

Als je het object goed hebt voorbehandeld dan is het tijd om je sieraad te gaan gaan stoken. In een speciale oven zal Sophie je sieraad minimaal 20 minuten stoken zodat alle bindmiddelen verbranden en het zilver tot een vaste stof wordt gereduceerd.

 

Na het stoken is het tijd voor het polijsten. Dit is een leuk werkje omdat je langzaam maar zeker een zilveren sieraad ziet ontstaan in je handen. Als alles goed gaat dan heb je aan het einde van de dag een prachtig zilveren sieraad in je handen wat jij zelf hebt gemaakt.

 

Kort gezegd worden de volgende stappen doorlopen:

 

  1. Vormgeven     -  Hier maak je de gewenste vorm van het sieraad
  2. Drogen           -  De klei wordt gedroogd
  3. Bijwerken       -  Oneffenheden worden bijgewerkt met schuurpapier of een vijl
  4. Verhitten        -  Hierbij verbrand het plakmiddel en wordt het zilver hard.
  5. Polijsten         - Het sieraad wordt gepolijst in verschillende stappen.

 

 workshop zilverklei alkmaar

zilverklei workshop Alkmaar

creatieve workshop zilverklei

Prachtige zelfgemaakt sieraden van zilverklei bij Sophie Jong uit Alkmaar